Hozzászólás ehhez Hajhullás

Hajhullás és kopaszodás különböző fajtái

Kör alakú hajhullás

Az időben gyorsan kialakuló kisebb kopasz területek a kör alakú kopaszodás (alopecia areata) biztos jelei. A kerek vagy ovális kopaszodási foltok bármely életszakaszban kialakulhatnak és különböző nértékűek lehetnek. A fejbőr ezeken a helyeken sima és hegek sem találhatók rajta. A folyamat bizonytalan kimenetelű, a meglévő kopasz területek legkorábban két hónap után kezdenek ismét benőni. Ugyanakkor újabb helyek alakulnak ki, amelyek kiterjednek és összefolynak. Az újonnan megjelenő haj vékonyszálú és fehér. A továbbiakban már vastagabb hajszálak nőnek, de gyakran továbbra is pigmenthiányosak. A hajhullás továbbterjedését jelenti az, ha a kopaszodó terület szélén 2-3 mm hosszúságú hajszálak nőnek, amelyek könnyen, fájdalom nélkül kihúzhatók. Kopasz sáv jön létre, ha a fülek feletti terület, a nyak és a tarkó foltjai összefolynak. Ritkán az is előfordul, hogy az egyes kopasz területekről kiindulva néhány nap alatt az egész haj, és a test többi szőrzete is kihullik. A hajhullás oka lehet a szervezetben megbújó gyulladásos góc, pl. rossz fog, krónikus garatmandula gyulladás, arcüreggyulladás stb.

Veleszületett kopaszság

A ritkán előforduló jelenségek közé tartozik az, amikor a kisgyermeknek nem nő haja. A fejbőr csaknem teljesen kopasz, vagy csak rövid, vékony, színtelen, pehelyszerű szálak borítják. Ez a szőrtüszők alján levő papillák csökkent működése, a mátrixsejtek fejlődési rendellenességének következménye. Ez rendszerint egyéb fejéődési rendellenességgel lép fel.

Korai hajhullás

A korai vagy idő előtti hajhullást (alopecia praematura), amely valószínűleg veleszületett rendellenesség következménye, némelykor faggyúáradat és korpa kíséri. Sokszor bármilyen kimutatható elváltozás nélkül kezdődik a 18-20. életévtől és akár 5-6 év alatt teljes kopaszodáshoz vezet. A korai hajhullás legtöbbször egy családon belül ismétlődő jelenség. Főleg férfiaknál fordul elő, és legtöbbször a homlok felől terjed hátrafelé a hajhiányos terület. Szakszerű kezeléssel a folyamat megállítható vagy lassítható. Azonban sok esetben a gondos kezelés ellenére is folytatódik a hajhullás. A korai hajhullás oka ismeretlen. Egyes szakemberek a korai, az öregkori és a pikkelyes hajhullást közös okra vezetik vissza (szeborrea, szaru-rendellenesség, belső elválasztású mirigyzavar), amelyek egyikénél korábban, másiknál később vezetnek kopaszodáshoz, attól függően, hogy milyen súlyosak a rendellenességek, valamint, hogy milyen mértékű a bőr és szervezet ellenállása.

Öregkori hajhullás

Az öregkori hajhullás (alopecia senilis) során mindkét nemnél elfogy a haj, a férfiak többségénél teljes vagy részleges kopaszság jön létre. Ötven éves kor körül kezdődik és rendszerint együtt jár az őszüléssel. A haj ilyenkor fokozatosan ritkul, végül teljesen kihullik. Nem gyógyítható. Ennek a problémának a kezelésére a korai hajhulláshoz alkalmazott módszereket és anyagokat használják, de kevés eredménnyel.

Pikkelyes hajhullás

A korai, az öregkori valamint a pikkelyes hajhullás sok hasonlóságot mutat. A tarfejűség mindegyiknél a fejtetőn, elől a homlokon, és kétoldalt a halántéktájon kezdődik, később a kopasz területek megnagyobbodva összefolynak. A koponya hátulsó és oldalsó részén maradt hajas fejbőr patkó alakban fogja közre a fejtető sima, fénylő részét. Főleg férfiaknál fordul elő, nőknél legfeljebb nagyfokú hajritkulás észlelhető. A fejbőr száraz hámlása, pikkelyezése már 9-10 éves korban is elkezdődhet. Gyakran láthatjuk azt, hogy az ilyen korpásodás hosszú éveken át fennmarad, és mégsincs hajhullás. Később ezt a száraz korpásodást zsírszerű pikkelyezés váltja fel, de a pikkelyek nem faggyút, hanem savós izzadmányt tartalmaznak, ezáltal a pikkelyeknek lágy, zsíros tapintásuk van. Újabb megfigyelések szerint a zsírszerű korpásodáshoz 4-5 év múlva a faggyúmirigyek fokozottabb működése társul, és ez a szeborreás állapot hozza létre a hajhullást és a kopaszodást.

Idegrendszeri zavarok okozta sávos hajhullás

Sávos hajhullás esetén a fejbőrön különböző szabálytalan alakú csíkok keletkeznek. A kopasz sávok többnyire az idegpályák irányát követik. A bajt a fej idegeinek sérülése vagy erős lehűlése okozza. A betegségből való gyógyulás után a haj rendszerint visszanő, de sok esetben az új haj pigmentszegényebb lesz. Amennyiben a fejbőr és a papillák erősen megfáznak előfordulhat, hogy a haj soha többé nem fejlődik ki újra azon a területen.

Tüneti hajhullás

Tüneti hajhullás nem csak a hajas fejbőrön fordlhat elő. Bizonyos esetekben az egész test szőrzete kihullik. Főleg súlyos betegségek (pl.skarlát, tífusz, agyhártyagyulladás) után jelentkezik. Okai a kórokozók mérgező anyagcseretermékei a toxinok, melyek károsítják a hajszemölcsöt. A tüneti hajhullás jellemzője, hogy a haj rövid idő alatt kihullik, a fejbőrön azonban semmiféle kóros elváltozás nem látható. A haj a legtöbb esetben a betegség megszűnte után néhány hét vagy hónap múlva visszanő.

Hozzászólás ehhez Receptek

Avokádós hidratáló hajpakolás

Száraz, töredezett hajra. 1 kezelésre elegendő mennyiség.

Nagyon intenzív hajhidratáló hatású. Fiatalítja a száraz, károsodott hajat, fényessé és lággyá teszi.

Recept:

  • 1 evőkanál avokádóolaj
  • 1 összenyomkodott avokádó
  • 2 tojássárgája
  • 20 csepp citrom illóolaj

A hozzávalókat akár turmix segítségével, jól keverjük el.

Felhasználás: kenjük a hajpakolást a száraz hajunkra, és jól masszírozzuk bele, a hajtövektől a haj végéig. Húzzunk zuhanysapkát a fejünkre, és hagyjuk rajta egy órán át . Ezután kiöblítjük a hajunkból, és a szokásos módon mosunk hajat.

Hozzászólás ehhez Receptek

Levendula- és grépfrútsampon zsíros hajra

Normál és zsíros hajra a legjobb. A levendula és a grépfrút tisztítja és erősíti hajunkat. A rozmaring és a gyömbér frissítő, élénkítő hatása jót tesz a fejbőrnek és a hajhagymáknak.

Recept:

  • 1/2 csésze folyékony olívaolaj-szappan
  • 1/4 csésze csodamogyoró kivonat
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 csésze levendulavirág-víz
  • 1 teáskanál finom tengeri só
  • 2 teáskanál rozmaringtinktúra
  • 60 csepp levendula illóolaj
  • 30 csepp grépfrútolaj

A készrekevert sampont hűtőben érdemes tárolni, mivel nem tartalmaz tartósítószereket.

Figyelem: ez a sampon nem habzik annyira mint egy készen kapható bolti sampon! Ettől még nagyon jól tisztít.

Hozzászólás ehhez Hajápolás, Receptek

Természetes samponok házilag

A folyékony olívaolaj-szappant már régóta ismerik. Szappanosított olaj és lúgos kémhatású kálium-hidroxid keverékéből készítik. A hígított folyékony olívaolaj-szappan csodálatos természetes sampon.

Folyékony sampon alaprecept:

  • 1 csésze víz
  • 1/3 csésze folyékony olívaolaj szappan

A két összetevőt beleöntjük egy edénybe és jól elkeverjük.

Ezt az alapreceptet lehet felhasználni különböző haj-és fejbőr problémákra. Gyógynövényekkel, főzetekkel, illóolajokkal tudjuk kiegészíteni a receptet.

Hozzászólás ehhez Receptek, Szárazsamponok

Szárazsampon házilag

Porított, száraz összetevőkből – rizspor, nyílgyökérpor, kukoricaliszt, zabliszt, tápiókaliszt, kaolinagyag, kakaópor, mezeizsurló-por, sütőpor – és egy kevés esszenciális olaj (illóolaj) keverékéből készül.

Szárazsampon recept:

  • 1/4 csésze nyílgyökérpor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 20 csepp illóolaj tetszés
    szerint (pl. levendula, zsálya, rozmaring, menta)

Elkészítés: az összetevőket jól elkeverjük, és ha van, beletöltjük egy fedeles cukorszóróba, vagy egy kiürült hintőporos flakonba.

Felhasználás: szórjunk a hajunkra egy teáskanálnyi mennyiséget. Ujjainkkal masszírozzuk be a port a fejbőrbe. Szőrkefével fésüljük át a hajunkat minden irányból.

Amennyiben nincs lehetőségünk saját száraz sampont készíteni: https://fodraszkellektar.hu/szaraz-sampon

Hozzászólás ehhez Egyéb

Hajhullás szülés után

A szülést követő 4 hónapon belül diffúz hajhullás alakulhat ki, (az újdonsült kismamák rémületére) ami a fejtetőn átmeneti ritkulással járhat.

A hajhullás oka a terhesség alatt megnövekedett progeszteron szint, ami miatt a haj tovább marad növekedő fázisban, mint normál esetben. Ez a hormonszint a szülést követően hirtelen lecsökken, így a folyamat visszaáll a normál fázisba, vagyis több hajszál kerül a nyugalmi szakaszba. Ebben az időszakban hullanak ki azok a hajszálak amelyeknek a terhesség alatt kellett volna.

Tehát a magasabb ösztrogén koncentráció következtében, ami a haj növekedését segíti, a terhesség alatt lényegesen lassabb a haj váltása. A szülés után a hormonegyensúly helyreáll, és a hónapok során „tartalékolt” haj rövid idő alatt kihullik.

Ez, a kismamákat nyugatalanító hajhullás teljesen normális jelenség, és a helyzet néhány hónap alatt rendeződik.

Előfordulhat hasonló jelenség egyes petekilökődést gátló (fogamzásgátló) szerek szedésének abbahagyása esetén is.

Hozzászólás ehhez Egyéb

Androgén eredetű hajhullás nőknél

A nőknél általában az androgén aránya olyan csekély, hogy még öröklött hajlam esetén sem kezdődik hajhullás. Azonban általánosnál erősebb androgén hatás és határozottabb hajlam esetén a hajhullás már fiatal korban is elkezdődhet.

Idősebb korban gyakrabban fordul elő hajritkulás, elsősorban a fejtetőn, ez az ún. női kopaszodás.

A változókorban (klimax) csökken a női hormonok az ösztrogén termelődése, ennek következtében előtérbe kerülnek az androgének. Ilyenkor a hajállomány csökkenése a homlokon és a választék környékén érzékelhető. A homlok határvonalán és a halántékon pedig a haj továbbra is megmarad.

Az ösztrogének és androgének közötti aránytalanság hormonkezeléssel javítható, ezért a nőknek érdemes idejében szakorvoshoz fordulni.

Hozzászólás ehhez Egyéb

Androgén eredetű hajhullás férfiaknál

A férfi nemi hormonok (androgének) kiválthatják a kopaszodást. A kopaszodás azonban nem jelentkezik minden férfinál, hanem leginkább azoknál akik örökölték a hajlamot.

A hajhullást a nemi érés idején keletkező androgének normál mennyisége is kiválthatja. Ez arra is magyarázatot ad, miért nincs hajhullás a nemi érés időszaka előtt, valamint a nőknél akiknek alacsony az androgén szintjük.

A fiatal férfiaknál megszűnik a hajhullás, ha a férfi ivarmirigyeket valamilyen orvosi ok (pl. baleset, daganatképződés miatt) el kell távolítani.

A hajhullás a homlokon és a halántékon indul meg, amiből később kialakul az ún. „Szent-Péter” fej. Gyakran ezzel egyidejűleg megritkul a fejtető és a választék környéke. Végső soron a homlokon lévő kopaszság egybeolvad a fejtetőn lévő ritkulással, kialakul a patkó alakú kopaszság a fülek feletti és a hátsó részén lévő hajkoszorúval. Ez a hajkoszorú az androgének okozta kopaszságnál mindíg megmarad.

A kopaszodás egy folyamat, ami 5-től akár 20 évig is eltarthat, és adott esetben akár egy köztes állapotban meg is állhat. Amennyiben már a 20. életév előtt elkezdődik, akkor gyorsabb lefolyásra lehet számítani.

Hajváltás a kopaszság kialakulása alatt is változatlanul folyik. A kopaszságra való hajlam és az androgének hatására a szőrtüszők működése csökken. Az újonnan létre jövő hajszálak már vékonyabbak, színük világosabb és élettartamuk is rövidebb. Végül már csak finom pelyhek nőnek, amelyek már nem fedik el a kopaszodó felületeket. A szőrtüsző működésének hanyatlása véglegessé válik, és a mai ismeretek szerint nem állítható meg.

Hozzászólás ehhez Egyéb

Hajhullás és kopaszodás

A hajváltás természetes élettani folyamat. Rendes körülmények között naponta 30-50 szál hullik ki. Ez a szám tavasszal vagy ősszel 50-60-ra emelkedik.

Ha a kihullottak helyébe rövid idő alatt hasonló minőségű hajszálak nőnek, akkor ez még a természetes hajcsere következménye. A baj akkor kezdődik, ha a fejbőrből a szokásosnál több hullik ki naponta, a fiatal még rövd szálak is kiesnek, és a helyükbe egyáltalán nem képződik új hajszál. Kóros hajhullás akkor következhet be, ha a hajat termelő hajszemölcs működése valamilyen belső vagy külső ártalom hatására életképes hajszálat nem tud termelni.

Ez terjedelmesebb ritkulásokban, foltosan kipusztult területekben, jellegzetes kopaszságokban vagy akár teljesen kopasz fejbőrben nyilvánulhat meg. A rövid, töredezett hajszálak, az ún. felkiáltójel haj vagy vesszőhaj a kopaszodó terület szélén többnyire a továbbterjedés jele.

A hajhullás lehet foltos és szétszórt. Mindkettő maradandó kopaszsághoz vezet akkor, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a rajta elhelyezkedő mátrixsejtek osztódása szűnik meg egy időre, átmeneti, fokozott hajhullás és következményként átmeneti kopaszság alakulhat ki.

Hozzászólás ehhez Egyéb

Az őszülés

Az őszülés általában az emberi élet negyedik, ötödik évtizedében kezdődik, elsőként a halántékon és (férfiaknál) a szakállon jelenik meg. Az őszülés a férfiaknál általában korábban jelentkezik, mint a nőknél. A testszőrzet őszülése később kezdődik, a szemérem- és hónaljszőrzet őszül a legkésőbb. A melanin eltűnése fokozatos, ezért egymás mellett megtalálhatók a fehér- vagy szürke szálak és a saját hajszínünk is.

A korai őszülés dominánsan öröklődő tulajdonság, már a 20-as évek tájékán elkezdődik. A pantoténsav, ill. a para-amino-benzoesav hiánya okozhatja. Kiválthat még korai őszülést bizonyos betegség is (pl. tífusz, vörheny), amikor a festékanyagot termelő sejtek bénító hatás alatt állnak. Bekövetkezhet még idegbetegségek folytán (pl. agydaganat, epilepszia) vagy túlhajtott munka esetén, továbbá rendkívül erős testi vagy lelki megrázkódtatástól.

Mindez az idegrendszernek a haj természetes festékképződési folyamatára gyakorolt hatását bizonyítja.

Az őszüléssel együtt csökken a hajszál vastagsága, rugalmassága, szakítószilárdsága és nyújthatósága is. A velőállomány kiszélesedik. A hajszál kortexében a makrofibrilláris szerkezet fellazul, és benne kisebb-nagyobb folyadékkal telt hólyagocskák láthatók. A melanociták száma folyamatosan csökken, valamint a festékképződéshez szükséges enzim aktivitása is lecsökken. A festékpigmentek finomabbak és kisebbek lesznek.

Az ősz haj tehát egy bonyolult optikai jelenség, amely a kisebb pigmentszemcsékből, az alacsonyabb pigmentkoncentrációból, valamint a hajszálban levő hójagokból következik.

A szaknyelvben az őszülés foka alatt a pigmentált és a fehér hajszálak arányát értik. Pl. a 30%-os őszülési fok azt jelenti, hogy a hajszálak 30%-a fehér, 70%-a pigmentált.

Az őszülési fok helyes felismerése a sikeres hajfestés és színezés fontos előfeltétele.

Az ún. „hirtelen őszülés” jelenségét (amikor valaki egyetlen éjszaka alatt megőszül) a tudomány kétségbe vonja. Nem lehetséges, hogy a pigmentek hirtelen eltűnjenek a hajból. Sokkhatásra vagy más súlyos lelki trauma esetén azonban előfordulhat, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű pigmentált haj hullik ki, aminek a következményeként a megmaradó fehér hajmennyiség erősebb hangsúlyt kap.

Foltos és sávos őszülésről van szó, ha a hajas fejbőr valamely részén kör alakban vagy csíkban jelentkezik a folt. Többnyire helyi festékhiány (pl. leukoderma, vitiligo) következménye.

Jó hír az ősz hajúaknak, hogy jelenleg divatszín!

Sajnos azonban sokan tapasztalják, hogy az ősz haj nem szép fehér vagy ezüstös, hanem sokszor sárga. Erre a problémára is van már megoldás. Érdemes beszerezni hamvasító sampont, vagy hamvasító folyadékot. Rendszeres használatukkal megelőzhető és eltüntethető a sárgásodás.

https://fodraszkellektar.hu/hamvasito-samponok

https://fodraszkellektar.hu/hamvasito