Hozzászólás ehhez Korpásodás

Zsíros korpásodás

A zsíros korpásodás (seborrhoea oleosa) egyre gyakoribb probléma, amelyre jellemző a fejbőr zsírosodása, érzékenysége, viszketése.

A hajszál tüszőibe csatlakozó faggyúmirigyek zsírt termelnek, amely a fejbőr felszínére jutva az izzadságmirigyek váladékával elegyedve fontos védőréteget alkotnak. Ezt hidrolipid rétegnek nevezzük.

A mirigyek működése idegi irányítás alatt áll és a váladék termelését egyensúlyban tartja. Ha valamilyen külső vagy belső hatásra ez az egyensúly megbomlik, akkor a mirigyek túltermelhetnek. A felesleges zsír végigfolyik a hajszálakon, összetapadva és elnehezítve azokat. A hajkorona a fejbőrre lapul és zsírosan csillog. Ilyenkor egyre gyakrabban mosunk hajat, és pont ellentétes eredményt érünk el, mert újra és újra leoldjuk a fejbőr savköpenyét.

A túltermelést előidézhetik az androgén hormonok is, amelyeknek csökkentése csak nők esetéban alkalmazható, mivel a férfiaknál potenciazavarokhoz vezetne.

A rohanó életünkkel arányosan növekvő belső feszültség, a stressz az, ami leginkább kiváltja a fokozott zsírtermelést. A feszült állapotban lévő vegetatív idegrendszer irányítása alá tartozó idegszálak folyamatosan ingerlik a mirigyeket a termelésre. Ez a probléma kezelhető a legnehezebben, mivel maga a kiváltó ok szinte mindennapi életünk része.