Hozzászólás ehhez Egyéb

Androgén eredetű hajhullás férfiaknál

A férfi nemi hormonok (androgének) kiválthatják a kopaszodást. A kopaszodás azonban nem jelentkezik minden férfinál, hanem leginkább azoknál akik örökölték a hajlamot.

A hajhullást a nemi érés idején keletkező androgének normál mennyisége is kiválthatja. Ez arra is magyarázatot ad, miért nincs hajhullás a nemi érés időszaka előtt, valamint a nőknél akiknek alacsony az androgén szintjük.

A fiatal férfiaknál megszűnik a hajhullás, ha a férfi ivarmirigyeket valamilyen orvosi ok (pl. baleset, daganatképződés miatt) el kell távolítani.

A hajhullás a homlokon és a halántékon indul meg, amiből később kialakul az ún. „Szent-Péter” fej. Gyakran ezzel egyidejűleg megritkul a fejtető és a választék környéke. Végső soron a homlokon lévő kopaszság egybeolvad a fejtetőn lévő ritkulással, kialakul a patkó alakú kopaszság a fülek feletti és a hátsó részén lévő hajkoszorúval. Ez a hajkoszorú az androgének okozta kopaszságnál mindíg megmarad.

A kopaszodás egy folyamat, ami 5-től akár 20 évig is eltarthat, és adott esetben akár egy köztes állapotban meg is állhat. Amennyiben már a 20. életév előtt elkezdődik, akkor gyorsabb lefolyásra lehet számítani.

Hajváltás a kopaszság kialakulása alatt is változatlanul folyik. A kopaszságra való hajlam és az androgének hatására a szőrtüszők működése csökken. Az újonnan létre jövő hajszálak már vékonyabbak, színük világosabb és élettartamuk is rövidebb. Végül már csak finom pelyhek nőnek, amelyek már nem fedik el a kopaszodó felületeket. A szőrtüsző működésének hanyatlása véglegessé válik, és a mai ismeretek szerint nem állítható meg.