Hozzászólás ehhez Haj-történelem

„Ha van valami a világon ami nem tartós, az a tartóshullám!”

A tartós hullám (dauer) feltalálója egyébként hasonló karrierrel dicsekedhet, mint a hajsütővas-milliomos. Karl Nessler is ismerte a nők sóhajait. Tudta, hogy a hajsütővas alkalmazása nem eszményi megoldás, hiszen a kedvezőtlen időjárás bármikor gyorsan tönkreteszi a gyönyörűen kisütött hullámokat. Ráadásul elege volt abból is, hogy mestere párás borbélyműhelyében Fahrnauban unatkozzon évszámra. Fogta hát a motyóját, és Svájcba vándorolt.

Az ügyes, intelligens fiú csakhamar jó helyet kapott Genfben. Azonban még ez sem elégítette ki becsvágyát. Nagy álmát akarta megvalósítani, a tartós hullámot.

Először-számos kísélet után-összekotyvasztott egy folyadékot, és „áldozatot” keresett magának. Egyik kolléganője vállalkozott a kísérletre. Nessler a titkos vízzel megnedvesítette a fodrásznő haját, fémpálcikákra csavarta, és forró fogókkal fölhevítette. A folyadék nagyon lassan, de elpárolgott, és amikor Nessler kihúzta a pálcikákat, a haj hullámai készen voltak. Ez volt a kezdet.

Több módosítás, javítás után a fiatalember Karlsruhéban és Berlinben próbálkozott túladni találmányán. Senki sem „harapott rá”. Ekkor maradék pénzén Londonba utazott, és az angol nők végre spontán lelkesedést tanúsítottak módszere iránt.

Ugyanebben az időben egy másik férfi is a tartós hullám megvalósításán fáradozott. Josef Meyer, egy bánsági magyar városkából származó fodrászsegéd volt. Ő kezdettől fogva elektromos árammal kísérletezett.

Egy újsághír hozta össze a tartóshullám két „atyját”. Együttesen el is készítették az első, valóban praktikus készüléket, amely nem csak időmegtakarítással járt, hanem anyagilag is megengedhetővé tette a tartóshullámot. (Eleinte 250 márkába is belekerült.)

Nessler 1915-ben New Yorkban telepedett le, ahol gyárat létesített ilyen készülékek előállítására, Mayer viszont előbb Párizsba, majd Karlsbadba ment.

Ők ketten ajándékozták meg a nőket a szépség elérését szolgáló célszerű módszerek közül az egyik legfontosabbal.

Hozzászólás ehhez Haj-történelem

Marcell-hullám, avagy a hajsütővas története

Férfi volt az illető, aki felbecsülhetetlen szolgálatot tett a nőknek és a női hiúságnak. Francois Marcelnek hívták, és eredetileg kőművestanonc volt. Ez a szakma azonban nem érdekelte különösebben. Hamarosan új életpályát választott. Párizs egyik elővárosában egy fodrászműhelyben kezdte meg tevékenységét.

Itt napról-napra hallgatta a nők panaszát, amiért egyáltalán nem, vagy nem eléggé hullámos a hajuk. Az ifjú sokat töprengett ezen. Valamit ki kellene találni, valami mesterfogást, ami a női frizurának tartós és laza hullámformát kölcsönöz.

Padlásszobájában fáradhatatlanul kísérletezett. Oldatok, kenőcsök, pomádék, mind-mind csődöt mondtak. S ekkor a véletlen jött segítségére. 1871-ben történt: Marcel megfeledkezett róla, hogy egy ollót az égő gázmelegítőn hagyott. Hogy megtisztítsa a koromtól, rányomta egy papírlapra, és máris, szinte megigézve látta a csodát: a papír az izzó ollótól hullámosra göndörödött. Ez volt a titok kulcsa. Francois Marcel feltalálta a hajsütővasat.

Marcel először parókákon próbálta ki sütővasát, azután engedélyt kért mesterétől, hogy emberi modelleken mutassa be találmányát. Néhány hölgy bele is egyezett, azonban amikor fürtös hajdíszükkel kimentek az utcára, a járókelők gúnyolódni kezdtek rajtuk. A mester elbocsátotta a fiatal feltalálót.

Marcel mindent egy lapra tett fel. Egy este beosont Nelly Melba (egy akkor közismert énekesnő) öltözőjébe. A művésznő először kétkedve nézte a „csodaollót”, de aztán vállalta a kockázatot, és beleegyezett, hogy haját „megmarcelezze” az ifjú fodrász. S ezzel kezdetét vette egy egészen új frizuradivat.

Másnap ezt lehetett olvasni a lapokban: „… és így Melba művészete teljes sikerre vitte a tegnapi premiert. A nővilág különleges figyelmét vívta ki az-az új , rendkívüli frizura, amellyel az énekesnő a revünek sajátos jelleget adott.”

Marcell így üstökön ragadta a szerencsét. Ezután egész Párizs vele akart frizurát készíttetni. Csakhamar szalont nyitott, ahol két tucat buzgó segéddel együtt serényen csattogtatta a hajsütővasat.

Három évtizeddel később az egykori kőművesinas már milliomos volt. L’Eure megyében kastélyt vásárolt magának, és élvezte találmánya gyümölcsét.

Sikeres életútja szinte mesébe illő. Persze korántsem ő volt az első aki feltalálta a hajsütővasat. Kétezer esztendővel azelőtt már az asszírok is használták, csak az évszázadok folyamán feledésbe merült.

Hozzászólás ehhez Receptek

Almaecetes hajöblítő normál hajra

  • 2 csésze (5dl) forró víz
  • 3 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál szárított mezei zsurló
  • 1 teáskanál zab

Forrázuk le a vízzel gyógynövényeket és a zabot, majd adjuk hozzá az ecetet is és fedjük le. Hagyjuk állni amíg kihűl. Szűrjük le a folyadékot (pl. egy ruhaanyagon), jól kinyomogatva a gyógynövényeket is. Töltsük a folyadékot szórófejes flakonba.

Hajmosás után használjuk. Fújjuk a hajunkra és masszírozzuk is bele. Végül öblítsük ki. Ha nem zavar az ecet szaga, a jobb hatás érdekében rajta is hagyhatjuk hajunkon az öblítőt, mire megszárad a haj, már nem érződik az ecet.

Hozzászólás ehhez Receptek

Lime és kamilla hajöblítő

Fényességet ad a hajnak. Minden hajtípusra jó. Egy kezelésre való mennyiség.

  • 1 evőkanál szárított kamillavirág
  • 1 evőkanál szárított mezei zsurló
  • 1 evőkanál zab
  • 2,5 dl forrásban lévő víz
  • 1 friss lime leve (vagy citrom)

Forrázzuk le a gyógynövényeket és a zabot a vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni amíg kihűl. Ezután szűrjük le a főzetet (jól nyomkodjuk ki a gyógynövényeket), majd keverjük el benne a lime (vagy citrom) levét. Tegyük szórófejes flakonba az egyszerübb használhatóság végett.

Hajmosás után fújjuk rá a keveréket a hajunkra, masszírozzuk bele, hagyjuk hatni 5 percig, majd meleg vízzel öblítsük le. Ha nem akarjuk kimosni a hajból akkor a törölözőszáraz hajat fújjuk be vele.

Hozzászólás ehhez Hajápolás

Gyógynövényes hajöblítő szerek

A gyógynövényes hajöblítők regeneráló hatásúak, általában gyógynövényfőzetekkel- és kivonatokkal készülnek. Gyakran citromlevet vagy almaecetet tartalmaznak, hogy egyensúlyban tartsák a haj természetes Ph-értékét. Nincsenek benne felületaktív anyagok, mint a folyékony samponokban, és nem habzanak. Megszabadítják a hajat a rárakódott rétegektől, a zsírtól, a kellemetlen szagoktól. Néhány gyógynövényes öblítő a haj színét is élénkíti, így a természetes színárnyalatot még jobban kiemeli. Hetente néhány alkalommal használhatók.

A gyógynövvényes hajöblítők legegyszerűbb felhasználási módja a hajpermet. Ily módon az egész fejbőrt és a hajat is be tudjuk nedvesíteni az öblítővel, majd bemasszírohatjuk a hajba. A citromlevet és almaecetet tartalmazó hajöblítőket le kell mosni meleg vízzel. A többi gyógynövényes hajöblítőt rajta is hagyhatjuk a hajunkon.

Adhatunk a hajöblítőnkhöz illóolajat is, így nem csak az illata lesz kellemes, hanem a jótékony hatásuk is érvényesül a hajon.

Készíthetjük gyógynövény főzet helyett készen vásárolt virágvízzel is hajpermetünket.

Hajszín alapján javasolt gyógynövények:

  • Szőke: kamilla, körömvirág, citromhéj, rebarbaragyökér, zab, grépfrúthéj
  • Barna és fekete: fekete tea, dió, szegfűszeg, rozmaring, csalán, zsálya
  • Vörös: kurkuma, csipkebogyó, hibiszkusz, fahéj, vörös lóhere, körömvirág

Hajproblémák alapján javasolt gyógynövények:

  • Érzékeny fejbőr: kamilla, zöld tea, levendula, csalán, menta, rozmaring, kakukkfű, bojtorjángyökér, fekete üröm
  • Vékony szálú haj: bazsalikom, bojtorjángyökér, komló, levendula, csalán, mezei zsurló, menta, rozmaring
  • Zsíros haj és fejbőr: körömvirág, citromfű, citromhéj, levendula, rozmaring, mezei zsurló, varázsmogyoró

A receptek menüpont alatt találhatsz majd különböző minőségű és állapotú hajra hajöblítő recepteket.

Hozzászólás ehhez Hajápolás

Tippek a hosszú és egészséges hajhoz

Hajunk évente átlagosan 15 centimétert nő. Az egészséges, csillogó haj titka egyrészt a helyes táplálkozás, másrészt a helyes hajápolás. A szép haj érdekében érdemes megfogadni a következő, jól bevált tanácsokat.

  1. Táplálkozzunk egészségesen, ételeinkben legyenek omega 3-zsírsavak, E-vitamin, biotin, szilícium, cink, antioxidánsok, fehérjék, kén, vas, szelén és folsav. Érdemes a D-vitamint is folyamatosan pótolni, pl. valamilyen étrendkiegészítővel.
  2. Gyengéden mossunk hajat, és csak akkor, ha szükséges. Az állandó hajmosás nem tesz jót, sem a hajnak sem a fejbőrnek.
  3. Hajunkat hetente legalább egyszer tápláljuk és kondicionáljuk növényi alapú olajokkal és kivonatokkal, hogy védjük a hajhagymákat.
  4. Lehetőleg ne hordjuk a hajunkat állandóan szorosra kötött lófarokban, vagy kontyban.
  5. A hajvégeket rendszeresen vágatni kell. Még ha csak néhány havonta fél-fél centit is vágatunk belőle, akkor is megszabadulunk a töredezett hajvégektől. Ellenkező esetben, ha elhanyagoljuk, az egész hajszál kettéhasad és letörik.
  6. Hagyjuk, hogy a hajunk magától száradjon meg. Lehetőség szerint kerüljük a forró eszközöket, úgy mint a hajszárító, sütővas és hajvasaló használatát.
  7. A henna, a hajszínezők és az ammóniamentes hajfestékek kevésbé szárítják, roncsolják a hajat, mint egy tartós hajfesték. A dauerolás és a szőkítés szintén nagyon kiszárítja a hajat, kerüljük ezeket a beavatkozásokat, ha növeszteni akarjuk a hajunkat.
  8. Rossz ötlet naponta sokszor fésülködni. Ha a hajat húzzuk, feszítjük, az károsodást, töredezett hajvégeket okozhat. Ehelyett ujjainkkal masszírozzuk fejbőrünket, hogy serkentsük a vérkeringést.
Hozzászólás ehhez Hajápolás, Hajpakolások, hajmaszkok

A kondicionálók kiválasztása és használata

Általános kondicionálók (hajbalzsamok)

Védik a haj színét, megszüntetik a haj szárazságát, enyhítik a göndörséget, kósosságot, kuszaságot. Hajmosás után használjuk. Masszírozzuk a hajba, a tövétől a végekig haladva. A kondicionálókat 1-3 percig állni hagyjuk, majd meleg vízzel kiöblítjük.

Hajpakolások, hajmaszkok

Ezek a kezelések a stressztől megviselt fürtjeinket kényeztetik. Megszüntetik a hajvégek töredezettségét, erősítik a hajat, táplálják a fejbőrt és megvastagítják a túlságosan vékonyszálú hajat. Magas koncentrációjú, tápláló olajakat tartalmaznak, melyek lágyabbá teszik a hajszálakat. A hajpakolásokat egy órán át rajta hagyjuk a hajunkon, majd meleg vízzel kiöblítjük. A mélykondicionálókat hetente kellene használni.

Hajban maradó balzsamok, kondicionálók

Ezeket vagy ráfújjuk, vagy bedörzsöljük a hajba. Erősítik a haj állagát, és segítenek a könnyű fésülködésben. Nem csak hajmosás után lehet alkalmazni. Akinek gondot okoz a hosszú vagy göndör haj kifésülése, az nyugodtan alkalmazhatja akár minden nap is a kifésülést könnyítő balzsamspray-ket.

Hajolajak és hajszérumok

Növényi olajokból és kivonatokból készült, erős koncentrációjú hajápolószerek. Víz hozzáadása nélkül gyártják őket, jótékony hatású, hidratáló növényi és esszenciális olajokkal készülnek. Megszüntetik a kócosságot, a töredezett hajvégeket, és fényt adnak a hajnak. Az olajokat gyakran hajápoló gyógynövényekből párolják, pl. nyílgyökérből és rozmaringból. A hajolajak nagyon magas koncentrációjúak, ezért kis mennyiségük is erősen hat.

A kevesebb több: mivel a hajolajak és hajszérumok nagyon magas koncentrációjúak, ezért nem szabad túl sokat használni belőlük. Csak pár cseppet tegyünk a tenyerünkre belőlük, a hajhossztól függően, és óvatosan dörzsöljük szét a hajon. Érdemes szőrkefével átfésülni a hajat, hogy az olaj egyenletesen szétosztódjék a hajon.

Hozzászólás ehhez Hajpakolások, hajmaszkok, Receptek

Kókusztejes-rozmaringos hajpakolás

Minden hajtípusra jó

Ezt a hajpakolást a kókusztej és a rozmaring tápláló ereje teszi erőssé. Már az első használat után is lágy, selymes érzetet ad a hajnak.

  • 3/4 csésze kókusztej
  • 3 evőkanál frissen vágott rozmaringlevél
  • 1 evőkanál E vitamin olaj

Öntsük bele a kókusztejbe a rozmaringlevelet egy olyan edényben aminek van fedele. 25 percen át alacsony hőmérsékleten hevítsük, és sűrűn kevergessük, nehogy leégjen. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy ne égesse meg a kezünket. Szűrjük át egy agyagdarabon (pl. textilpelenka, vékony szövésű konyharuha), mert így jól ki tudjuk nyomkodni, hogy a rozmaring jótékony olaja is belekerüljön. Keverjük bele az E-vitamin olajat. (Tipp: E-vitamin zselékapszula kapható a gyógyszertárakban, ebből is ki tudunk nyomni 6-8 db kapszulát, ami megfelel egy evőkanálnyi mennyiségnek.) A fel nem használt hajpakolást hűtőszekrényben kell tárolni.

Felhasználás: mossuk meg a hajunkat. A pakolás felét masszírozzuk be a hajba, és fésüljük is bele, ha lehet. Ha nagyon száraz és gubancos a hajunk, akkor ne tépjük a fésűvel feleslegesen. Húzzunk a fejünkre zuhanyzósapkát, és hagyjuk állni minimum egy órát, de még jobb, ha több órán át rajta tudjuk tartani. Végül öblítsük ki meleg vízzel a hajat.

Hozzászólás ehhez Hajszálkárosodások

A haj repedezése, törése

A hajszálak repedezését, törését (trichorrhexis nodosa) vagy ecsetszerű kirojtosodását sokszor a száraz korpásodás okozza, ezért a kezelése is hasonló. A természetes zsírtartalmát vesztett hajszál a haj hegyénél széthasad, rugalmatlanságánál fogva törékennyé válik. Okozhatja: dauer, hajfestés-szőkítés, hajvasaló-hajsütővas rendszeres használata, vagy akár erős dörzsölés is.

Ma már ezek a problémák viszonylag egyszerűen és könnyen megelőzhetőek, vagy ha már bekövetkezett akkor kezelhetőek. Rendkívül széles a választék a hajápolókban, melyek ezeket a problémákat hivatottak megelőzni vagy a haj egészséges állapotát visszaállítani.

Külső hatásokra bekövetkező hajkárosodás

Hajsorvadás

A hajvégek sorvadását okozhatja a helytelenül végzett tartóshullámosítás, ha a hajvégeket nem védjük megfelelően, pl. spicc papírral. Valamint a gyakori hajsütés-hajvasalás is könnyen kiszárítja a hajat, és ez is előidézheti a hajvégek sorvadását. Ezért javasolt hővédő folyadékot használni hajsütés vagy hajvasalás előtt.

Kocsonyásodás

A haj anyagát adó keratinra a vegyszeres eljárások során másként hatnak a savak, és másként a lúgok, ezért minden vegyszeres munka során ügyelni kell arra, hogy csak olyan erősségű vegyszert használjunk, amely nem támadja meg a haj anyagát. A vegyszeres munkák után a nedves haj általában kissé világosabb, és kisebb hullámokat képez. Ha a vegyszeres munkákban a megengedett határt túllépjük, a nedves haj általában színét veszti és erősen nyúlóssá válik. Ennek lehet az-az oka hogy a haj állapotához képest túl erős dauervizet használtunk, vagy szőkítésnél túl erős volt a szőkítőoldat. Okozhatja azonban az is, hogy a helyesen végzett dauerolás vagy szőkítés után helytelenül, lúgos anyaggal mosunk hajat. Manapság már kaphatóak keratin tartalmú hajpakolások, hajban maradó balzsamok és ampullák is, melyek az elveszített keratint hivatottak pótolni a hajban.

Nagyfokú kiszáradás

Nagyfokú kiszáradást előidézhetünk akkor is, ha nagyon gyakran mossuk a hajunkat, és még emellett minden alkalommal hajszárítóval, hajsütővassal vagy hajvasalóval is hevítjük. A naponta-kétnaponta történő hajmosással állandóan eltávolítjuk a fejbőrünket és hajunkat védő természtes faggyúréteget, ezáltal még hamarabb kiszárad a haj. Használjunk hidratáló, hajban maradó szérumot vagy hajkrémet.

Mechanikai hatások

Mechanikai hatások főleg akkor érvényesülnek, ha a haj másféle okból már sérült. A rossz minőségű kefék és fésűk éles élei és hegye feltépik a kéreghártyát és még a kéregállományt is megsérthetik. Ez leggyakrabban a tupírozott frizuráknál fordul elő, és olyan hajspray-ek esetében, amelyeknek túl erős a rögzítő hatása (ragasztó hatás). Ezért érdemes jó minőségű hajkefét, vagy szőrkefét használni a fésülködésnél, és néha hagyjuk a hajunkat kicsit „pihenni”, amikor nem fontos a tipp-topp megjelenés.

Hozzászólás ehhez Hajszálkárosodások

A hajszál betegség okozta elváltozásai

A hajszál betegségei a sejtképződés jelentős zavarának következményei, viszonylag ritkán fordulnak elő.

Orsó vagy gyöngyfüzérszerű haj

Az orsóhaj (monilethrix) szabályos távolságokban gyöngyfüzérszerű megvastagodásokat mutat. A haj rendszerint legfeljebb 2,5 cm-ig nő meg és azután letörik, emiatt a fej teljesen kopasznak látszik. A fejbőrt homokszerű szarukúpocskák fedik. A szőrszál vastagsága periódusokban változik. Így vékonyabb és vastagabb részek gyöngyfüzérszerűen követik egymást. A hajszálak a vékony résznél folyamatosan letöredeznek. Örökletes betegség.

Gyűrűs haj

A gyűrűs haj (pili anulati) olyan, mintha kis gyűrűcskékből állna, mivel szabályos távolságokra pigmentált és világos részek váltakoznak. A világosabb szakaszok feltehetőleg a keratinban lévő levegőzárványok következményei. A keratinképződés során valamilyen egynemű anyag termelődik, amely a haj növekedése folyamán megszárad, és zsugorodása miatt keletkeznek a levegőzárványok. Ezek látszanak világosnak a ráeső fényben.

Sodrott haj

A sodrott haj (pili torti) esetében a haj ellapult keresztmetszetű, és mintegy sodrott kötél, a tengelye körül megcsavarodott. A megcsavarodás miatt csillogó fényvisszaverődés tapasztalható. Ebben az állapotban a haj nagyon törékeny, ezért többnyire rövid marad. A fejbőrtől makacsul eláll és nagyon száraz. Öröklődő betegség.