Hozzászólás ehhez Hajszálkárosodások

A hajszál betegség okozta elváltozásai

A hajszál betegségei a sejtképződés jelentős zavarának következményei, viszonylag ritkán fordulnak elő.

Orsó vagy gyöngyfüzérszerű haj

Az orsóhaj (monilethrix) szabályos távolságokban gyöngyfüzérszerű megvastagodásokat mutat. A haj rendszerint legfeljebb 2,5 cm-ig nő meg és azután letörik, emiatt a fej teljesen kopasznak látszik. A fejbőrt homokszerű szarukúpocskák fedik. A szőrszál vastagsága periódusokban változik. Így vékonyabb és vastagabb részek gyöngyfüzérszerűen követik egymást. A hajszálak a vékony résznél folyamatosan letöredeznek. Örökletes betegség.

Gyűrűs haj

A gyűrűs haj (pili anulati) olyan, mintha kis gyűrűcskékből állna, mivel szabályos távolságokra pigmentált és világos részek váltakoznak. A világosabb szakaszok feltehetőleg a keratinban lévő levegőzárványok következményei. A keratinképződés során valamilyen egynemű anyag termelődik, amely a haj növekedése folyamán megszárad, és zsugorodása miatt keletkeznek a levegőzárványok. Ezek látszanak világosnak a ráeső fényben.

Sodrott haj

A sodrott haj (pili torti) esetében a haj ellapult keresztmetszetű, és mintegy sodrott kötél, a tengelye körül megcsavarodott. A megcsavarodás miatt csillogó fényvisszaverődés tapasztalható. Ebben az állapotban a haj nagyon törékeny, ezért többnyire rövid marad. A fejbőrtől makacsul eláll és nagyon száraz. Öröklődő betegség.