Hozzászólás ehhez Haj-történelem

Marcell-hullám, avagy a hajsütővas története

Férfi volt az illető, aki felbecsülhetetlen szolgálatot tett a nőknek és a női hiúságnak. Francois Marcelnek hívták, és eredetileg kőművestanonc volt. Ez a szakma azonban nem érdekelte különösebben. Hamarosan új életpályát választott. Párizs egyik elővárosában egy fodrászműhelyben kezdte meg tevékenységét.

Itt napról-napra hallgatta a nők panaszát, amiért egyáltalán nem, vagy nem eléggé hullámos a hajuk. Az ifjú sokat töprengett ezen. Valamit ki kellene találni, valami mesterfogást, ami a női frizurának tartós és laza hullámformát kölcsönöz.

Padlásszobájában fáradhatatlanul kísérletezett. Oldatok, kenőcsök, pomádék, mind-mind csődöt mondtak. S ekkor a véletlen jött segítségére. 1871-ben történt: Marcel megfeledkezett róla, hogy egy ollót az égő gázmelegítőn hagyott. Hogy megtisztítsa a koromtól, rányomta egy papírlapra, és máris, szinte megigézve látta a csodát: a papír az izzó ollótól hullámosra göndörödött. Ez volt a titok kulcsa. Francois Marcel feltalálta a hajsütővasat.

Marcel először parókákon próbálta ki sütővasát, azután engedélyt kért mesterétől, hogy emberi modelleken mutassa be találmányát. Néhány hölgy bele is egyezett, azonban amikor fürtös hajdíszükkel kimentek az utcára, a járókelők gúnyolódni kezdtek rajtuk. A mester elbocsátotta a fiatal feltalálót.

Marcel mindent egy lapra tett fel. Egy este beosont Nelly Melba (egy akkor közismert énekesnő) öltözőjébe. A művésznő először kétkedve nézte a „csodaollót”, de aztán vállalta a kockázatot, és beleegyezett, hogy haját „megmarcelezze” az ifjú fodrász. S ezzel kezdetét vette egy egészen új frizuradivat.

Másnap ezt lehetett olvasni a lapokban: „… és így Melba művészete teljes sikerre vitte a tegnapi premiert. A nővilág különleges figyelmét vívta ki az-az új , rendkívüli frizura, amellyel az énekesnő a revünek sajátos jelleget adott.”

Marcell így üstökön ragadta a szerencsét. Ezután egész Párizs vele akart frizurát készíttetni. Csakhamar szalont nyitott, ahol két tucat buzgó segéddel együtt serényen csattogtatta a hajsütővasat.

Három évtizeddel később az egykori kőművesinas már milliomos volt. L’Eure megyében kastélyt vásárolt magának, és élvezte találmánya gyümölcsét.

Sikeres életútja szinte mesébe illő. Persze korántsem ő volt az első aki feltalálta a hajsütővasat. Kétezer esztendővel azelőtt már az asszírok is használták, csak az évszázadok folyamán feledésbe merült.