Hozzászólás ehhez Hajfestés

Henna avagy a növényi eredetű hajfestő szerek

Igen sok növény nedve felhasználható a haj színének többé-kevésbé tartós és természetes árnyalatokra való megfestésére.

Erre a célra alkalmas a zöld dió burkának, a rebarbarának, a hennának és a rengnek kivonata. Ezek a növényi hajfestő szerek keleten ősidők óta ismertek. A henna és a reng ma is kereskedelmi forgalomban van.

A növényi hajfestő szerek általában ártalmatlanok. Színezőképességük gyenge, a felhasznált drogok változó hatóanyag tartalmúak, a festési hatóidő hosszabb, és az eredmény sem mindig kifogástalan. (pl. őszhajfedésnél)

A hennát a Lawsonia inermis ciprusféle növény porrá őrölt leveleiből állítják elő. Önálló festékként használják. A henna önmagában a szőke hajat karottavörösre, a gesztenyebarnát mahagónivörösre, a sötétbarnát vöröses gesztenyebarnára festi.

A reng az Indigofera tinctoria cserje szárított leveleiből készült drog. A reng önmagában nem használatos, csak hennával keverve, amivel így már a vöröses szőkétől a feketéig lehet vele árnyalatokat elérni.

Az iparilag előállított növényi hajfesték a két drog finomra őrölt és szitált porából készül, meghatározott keverési arányban. Ezeket a porokat vízzel vagy gyógynövény főzettel keverték el, attól függően milyen színt akartak elérni.

Ma már nem csak por alakban kapható a henna, hanem dobozos-tubusos kiszerelésben, mely festékkrém állagú, használatra kész. Előnye, hogy a hatóidő rövidebb mint a por állagú hennánál, és nem tartalmaz ammóniát, rezorcinolt, PPD-t és oxidálószerek sem kellenek hozzá. A hajat nem károsítja, és nem szárítja ki.

A hennát tiszta, frissen mosott száraz hajra kell felvinni, így kapjuk a legjobb és legtartósabb színeredményt. Minél tovább van a hajon, annál intenzívebb a szín. Fontos, hogy világosítani, szőkíteni nem lehet vele.