Hozzászólás ehhez Haj-történelem

Hogyan nő a hajunk – és miért?

A hajtüsző egy piciny lyuk, ahonnan a haj nő. A fejbőr mindhárom rétegén áthatol. Minden egyes tüsző kiindulásánál egy papillának nevezett rügyszerű sejtcsomó van. Ezeket táplálja a hajszálerekből származó vér, amíg meg nem duzzadnak és hajsejtekké nem alakulnak (elszarusodnak) és végül elhalnak.

Ezek a halott sejtek alkotják a hajszálat. A legtöbb embernek 90 000 – 150 000 hajtüsző van a fejbőrén.

Minden egyes hajszál 1-6 évig él, ezután elpusztul és kiesik a hajtüszőből. Naponta 50-150 hajszál pusztul el, de a helyükön állandóan újak nőnek, így a hajveszteség nem feltűnő.

A haj életciklusának három fázisa van: az anogén fázis, a katogén fázis és a telogén fázis.

Az anogén fázis az új növekedés szakasza. A legtöbb embernek havonta 1,3 cm-t növekszik a haja. A faggyúmirigyek ebben a szakaszban aktívak. A hajunk kb. 18%-a van jelenleg ebben az állapotban.

A katogén fázis alatt a növekedés megáll, és a faggyúmirigyek aktivitása csökken. Hajunknak csak 1%-a van ebben a szakaszban.

A telogén fázis az utolsó szakasz. A faggyúmirigyek beszüntetik működésüket és a hajtüsző összehúzódik. Hajunk 4-14%-a van ebben a szakaszban jelenleg.

Két okból van haj a fejünkön: egyrészt, hogy fékezze a test hővesztését, másrészt pedig, hogy megvédje a fejbőrt a sérülésektől.

Hozzászólás ehhez Hajápolás, Receptek

Ecetes hajöblítés

Az ecetes hajöblítés egészségesen tartja a hajat, valamint fényessé és könnyen fésülhetővé teszi. Egyszerű és olcsó megoldás a természetes hajápolás híveinek.

Amennyiben hajszappant használsz, az ecetes öblítés a legideálisabb megoldás. Mivel semlegesíti a szappan pH-értékét, a haj kutikulája visszasimul és lezár. Az eredmény: hajad nem szárad ki és szép fénye lesz.

Az ecetes öblítés úgy működik, mint egy kondicionáló, amelyet hajmosás után a fejünkre kenünk. A hagyományos ápolószerekkel ellentétben azonban mentes mindenféle szintetikus anyagtól, és könnyen elkészíthető házilag is.

Természetesen samponos hajmosás után is használható balzsam helyett.

Elkészítés:

Egy üres üvegbe egy liter meleg vízhez öntsünk 2 evőkanál almaecetet. (Ha kicsit szkeptikus vagy, először csak egy kanál almaecetet adagolj a keverékhez.) Miután a szokásos módon megmostad a hajad samponnal vagy hajszappannal, öntsd rá a hajadra az ecetes öblítőt. Hajunkat az ecetes öblítést után nem kell újra kiöblíteni. Ne aggódj: amint a hajad megszáradt, az ecetszag is eltűnik.

Az ecetes hajöblítés az almaecet helyett történhet balzsamecettel, gyógynövényecettel és citromlével vagy citromsavval is. (A citromsavból elég fél teáskanál.)

Hozzászólás ehhez Hajfestés

Hajfestés vagy színezés? Melyiket válasszam?

A hajszín meghatározza az ember megjelenését – ezért érdemes alaposan átgondolnunk, milyen hajszín illik hozzánk. Sokat számít arcbőrünk színe is, de fontos, hogy az egyéniségünkhöz is passzoljon. Nyilván senki sem szeretne úgy tükörbe nézni, hogy önmagát idegennek látja… A hajszín megválasztásában szerepet játszik még a haj- és bőr típusa, valamint a haj szerkezetét is érdemes figyelembe venni.

Mi a különbség a hajszínezés és a hajfestés között?

Színezés

A hajszín felfrissítésére és fényesebbé tételére való.  A szín nem hatol be a haj szerkezetébe, hanem tisztán a hajon kívülről tapad meg. Ezért ez a legkíméletesebb hajfestési technika. Azonban ezzel a módszerrel nem lehet a hajszínt nagymértékben megváltoztatni vagy világosítani, valamint az ősz hajat sem fogja be tökéletesen. Előnye: 8-10 hajmosás után kikopik a hajból, nem roncsolja és nem szárítja ki.

https://fodraszkellektar.hu/hajszinezo-sampon

Tartós hajszínező

A normál színezővel ellentétben a tartós színező már tartalmaz kémiai összetevőket, és a kutikula rétegét kissé megnyitja a felhordás során. Ez tartósabbá teszi, és körülbelül 28 hajmosásig bírja. A normál színezéshez hasonlóan nincs kockázata mivel a szín fokozatosan kimosódik. A tartós színezővel a haj mesterségesen pigmentált, így akár egy árnyalattal is világosítható.

Vigyázat: Az új árnyalat vagy színezés előtt feltétlenül beszélje meg a fodrásszal, hogy mennyi idő telt el az utolsó festés óta, mert a lerakódott színpigmentek kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.

https://fodraszkellektar.hu/hajszinezo

Hajfestés

A tartós hajszín eléréséhez már hajfestéket használunk. Alkalmas színváltoztatásra, illetve az ősz haj tökéletes fedésére is. A hajfesték mélyen behatol a hajba, nem mosható ki, mint a színezők, hanem tartósan ott marad. Hátránya: A hajfestékeket oxidálószerrel keverik össze. Minél erősebb az oxidálószer, annál jobban károsodik a haj. Ezért fontos, hogy a festett hajra megfelelő hajápoló szereket használjunk.

https://fodraszkellektar.hu/hajfestek

Szőkítés

Amennyiben már festett a hajunk, nem tudjuk világosítani más szín hozzáadásával, csak szőkítéssel. Ha természetes hajszínünket szeretnénk legalább 2-3 árnyalattal világosítani azt csakis szőkítéssel tudjuk megoldani. Szőkítés során a színpigmenteket eltávolítják a hajból. Bár a szőkítés akár nyolc árnyalatban is világosíthatja a hajat, a kémiai folyamat rendkívül káros hatással van a hajra.

https://fodraszkellektar.hu/szokito

Az, hogy végül melyik módszert választjuk, nagyban függ az elérni kívánt színeredménytől is.

A festett haj ápolása

Amennyiben gyakran fested vagy szőkíted a hajad, folyamatosan károsítod a haj szerkezetét. Az agresszív vegyszereknek köszönhetően – főleg szőkítéskor – a hajvégek gyorsabban letörnek, az egész haj hamar kiszárad. Ennek megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő hajápolás. Ha szeretnéd, hogy festett hajad színe sokáig tartson és szép fénye maradjon, használj festett hajra való színvédő ápolószereket és rendszeresen vágasd hajvégeidet.

Hozzászólás ehhez Hajápolás, Hajfestés

Hajszíntrendek

Balayage: Még mindig nagyon népszerű! A fodrász tincsenként viszi fel a hasjfestéket. Ez egy nagyon kreatív hajfestési technika, ahol a fodrász képes változtatni a színezés intenzitását és menetét, valamint kiváló hatásokat hozhat létre, erőteljesebb és gyengébb tónusokkal. Védi a haj szerkezetét és szuper természetesnek tűnik.

Ombré Hair: A lelkesedés továbbra sem enyhül! A hajtrend meglehetősen változó, és úgy tűnik, hogy az évszakok váltakozásával újra és újra meghatározza önmagát. Nyáron a barna vagy karamellbarna tincsek a verhetetlen kedvencek, melyeknek  világosabb tónusú végei úgy néznek ki, mintha a hajat frissen csókolta volna meg a nyári nap. Ősszel és télen aztán előkerülnek a kicsit tüzesebbek a színek, és a hajvégek a klasszikus piros árnyalatoktól a pasztell árnyalatokig vagy a neoncsúcsokig fénylenek.

Granny Hair: Míg az idősebb nők mindent megtesznek, hogy elrejtsék ősz hajukat, addig a fiatal nők a pasztellszürkére esküsznek! A rozé, ibolya vagy sárgabarack pasztell árnyalatai friss és modern megjelenést kölcsönöznek a hajszínnek.

Metál hajszín: Legyen szó jeges ezüstről, meleg bronzról vagy erőteljes aranyról – a csillogó hajszínek abszolút vonzzák a szemet! Tehát ha kifejezetten elbűvölőnek szeretne látszani, akkor feltétlenül kövesse ezt a trendet.

Babylights: Ez a hajtrend a szuperfinom tincsekről szól. A gyermekhaj természetes fényei ihlették. A babaylights háromdimenziós hatást kölcsönöz a hajnak, ezért dúsabbnak tűnik, így tökéletes a vékony szálú puha hajhoz. Ha csak felfrissíteni szeretné természetes hajszínét, ez a színtrend a megfelelő választás az Ön számára.

Hozzászólás ehhez Hajfestés

Melyik hajszín illik hozzám?

Időnként mindenki szeretne megújulni, változtatni valamit a külsején.  Azonban mielőtt kipróbálunk egy új hajszínt, nem árt tudni: milyen hajszín illik hozzánk és milyen típusúak vagyunk?

Az, hogy milyen hajszín illik hozzád, nagyban függ a szín típusától. Négy különböző színtípus létezik: tavasz, nyár, ősz és tél típus. A fő különbség az, hogy a bőr meleg vagy hideg feltónusú. Ha az arc enyhén kékesnek tűnik, akkor hideg tónusú nyár vagy tél típus. Ha a bőr sárgásabban csillog, az arcszín meleg tavasz vagy ősz típus.

Így derítheted ki, hogy te melyik típusba tartozol:

Felváltva tarts egy ezüst és egy arany kendőt az arcodhoz, de fontos, hogy nappali fényben nézd meg magad a tükörben. Ha az ezüst kendő üdévé és egészségessé varázsolja arcodat, akkor a nyár vagy tél színtípushoz tartozol. Ha az aranyszínű kendőtől ragyogsz, akkor tavasz vagy ősz típus vagy.

Tavasz típus

A világos, aranyszínű arcszínhez a legjobb, ha meleg hajszínt választunk, például aranyszőke, réz-, eperszőke vagy meleg világos-középbarna hajszínt. Lehetőleg kerüljük a hamvas tónusokat vagy a sötét hajszíneket.

Nyár típus

A nyár típus kékes felhanggal és finom, rózsás arcszínnel rendelkezik. Ehhez a típushoz illik a hamvasszőke vagy a barna hajszín, de a platina szőke vagy a kékes aláfestésű vörös hajszínek is. A meleg, arany színek nem ajánlottak.

Ősz típus

A barna szemű és bronzszínű nők az ősz színtípushoz tartoznak. Ehhez jól passzolnak a meleg-barna vagy szőke tónusok. Ha a kiemelésekről van szó, válasszunk aranyszőke vagy rézvörös kiemeléseket. A hamvasszínű tónusok kevésbé előnyösek az ősz típus számára.

Tél típus

Az úgynevezett hófehér típus nagyon világos bőrű, kékes tónusú, és sötét hajjal rendelkezik. Ezért a sötét, hamvas tónusok megfelelnek a tél típusnak. Nem javasoltak az arany árnyalatok vagy kiemelések, mert tompává varázsolják a szép arcszínt.

Hozzászólás ehhez Hajápolás

Az egészséges szép haj nem mindig a csodaszereken múlik…

A hosszú, egészséges haj a fiatalság, az egészség és a szépség szimbóluma, különösen a nők körében. Nem csoda, hogy a szép hajra világszerte igény van, sőt sokaknak okoz fejfájást saját hajkoronájuk kinézete és rendben tartása.

Akinek nincs természetesen erős, egészséges fényű haja, annak gyakran nehezen tudnak segíteni egy álomszerű hajkorona elérésében. A fodrászlátogatás, a hajkezelések meglehetősen drágák lehetnek, főleg, ha rendszeresen használjuk őket, miközben a drogériás termékek sem mindig segítenek.

Hogyan lehet tehát hosszú távon egészséges hajunk – és hogyan tudjuk azt megőrizni?

Számos oka lehet annak, hogy a hajunk már nem néz ki jól, fénytelen, töredezik, hullik, zsírosodik stb. a legtöbb esetben azonban az okok gyorsan azonosíthatók és megszüntethetők. Sokszor egyszerű eszközökkel is megelőzheted a mindennapi életben mindazt, ami miatt a hajad tönkrement, vagy hullik.

A károsodott, törékeny haj vagy akár a hajhullás egyik oka lehet az egészség hiánya: a haj egészségét betegségek, a nem megfelelő táplálkozás okozta hiánytünet vagy genetikai problémák is ronthatják.

Mindemellett a károsodott haj következő okai a legvalószínűbbek:

  • vitaminok, nyomelemek, például cink átmeneti hiánya
  • külső hatások, például túl sok napsugárzás
  • festés és világosító eljárások, mint például a szőkítés
  • hajszárazság a hidratáltság hiánya miatt, az elégtelen ápolás vagy az időjárás miatt (pl. hideg téli levegő)
  • hajformázó eszközök, például hajvasaló vagy hajsütővas által okozott sérülések

Ha ismered a töredezett, fénytelennek tűnő és minden, de nem szép haj okait, könnyedén megelőzheted őket.

A töredezett haj megelőzésének legjobb módja a káros természetű külső hatások minimalizálása. A túl sok napozás, különösen dél körül, a haj kiszáradását okozhatja. A hajszerkezetet a hő és az UV sugárzás megtámadja, így már nem tudja megtartani a nedvességet, és a haj belülről kiszárad. Ez akkor is előfordul, ha túl sűrűn használsz hajsütővasat, hajvasalót vagy hajszárítót.

Ebből kifolyólag:

  • nagyon meleg, napsütéses napokon viselj kalapot, és lehetőleg keress árnyékot
  • mindig használj hővédőt, mely védi hajadat a napsütéstől és a hajformázó eszközök hőjétől is
  • amennyiben lehetséges, inkább hagyd el a hővel működő hajformázó eszközöket, de legalábbis állítsd a hajformázó készülékeket a legalacsonyabb hőfokozatra

Hajunknak az a legjobb, ha hagyjuk, hogy természetesen megszáradjon.

Minden hajmosásnál gondoskodjunk az optimális hajápolásról, válasszunk hajunk állagának és állapotának megfelelő hajápoló szereket, sampont, balzsamot, hajolajat stb.

Apropó: Szereted a napot, a homokot és a tengert? Nem csak a nap és a hő károsítja a hajat, hanem a sós víz is. Ezért nyaraláskor különösen fontos a haj megfelelő gondozása!

Természetesen az is nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk. Csak így lehet hidratált a hajunk, így őrzi meg rugalmasságát és egészséges fényét.

Sokan nem gondolnak rá, de az egészséges hajhoz is elengedhetetlen a megfelelő étrend. Minden olyan anyag, amely károsítja a szervezetet, (pl. az alkohol és a cigaretta) befolyásolja hajunk egészségi állapotát.

Hajunkra is igaz a mondás, miszerint a külsőd tükrözi a belsőd…

Vagyis amennyiben a tested egészséges, hozzájut a számára szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, valamint iszol is eleget, az meg fog látszódni a hajadon, és a jó hír, hogy még a bőrödön és a körmeiden is!