Hozzászólás ehhez Hajápolás

Az egészséges szép haj nem mindig a csodaszereken múlik…

A hosszú, egészséges haj a fiatalság, az egészség és a szépség szimbóluma, különösen a nők körében. Nem csoda, hogy a szép hajra világszerte igény van, sőt sokaknak okoz fejfájást saját hajkoronájuk kinézete és rendben tartása.

Akinek nincs természetesen erős, egészséges fényű haja, annak gyakran nehezen tudnak segíteni egy álomszerű hajkorona elérésében. A fodrászlátogatás, a hajkezelések meglehetősen drágák lehetnek, főleg, ha rendszeresen használjuk őket, miközben a drogériás termékek sem mindig segítenek.

Hogyan lehet tehát hosszú távon egészséges hajunk – és hogyan tudjuk azt megőrizni?

Számos oka lehet annak, hogy a hajunk már nem néz ki jól, fénytelen, töredezik, hullik, zsírosodik stb. a legtöbb esetben azonban az okok gyorsan azonosíthatók és megszüntethetők. Sokszor egyszerű eszközökkel is megelőzheted a mindennapi életben mindazt, ami miatt a hajad tönkrement, vagy hullik.

A károsodott, törékeny haj vagy akár a hajhullás egyik oka lehet az egészség hiánya: a haj egészségét betegségek, a nem megfelelő táplálkozás okozta hiánytünet vagy genetikai problémák is ronthatják.

Mindemellett a károsodott haj következő okai a legvalószínűbbek:

  • vitaminok, nyomelemek, például cink átmeneti hiánya
  • külső hatások, például túl sok napsugárzás
  • festés és világosító eljárások, mint például a szőkítés
  • hajszárazság a hidratáltság hiánya miatt, az elégtelen ápolás vagy az időjárás miatt (pl. hideg téli levegő)
  • hajformázó eszközök, például hajvasaló vagy hajsütővas által okozott sérülések

Ha ismered a töredezett, fénytelennek tűnő és minden, de nem szép haj okait, könnyedén megelőzheted őket.

A töredezett haj megelőzésének legjobb módja a káros természetű külső hatások minimalizálása. A túl sok napozás, különösen dél körül, a haj kiszáradását okozhatja. A hajszerkezetet a hő és az UV sugárzás megtámadja, így már nem tudja megtartani a nedvességet, és a haj belülről kiszárad. Ez akkor is előfordul, ha túl sűrűn használsz hajsütővasat, hajvasalót vagy hajszárítót.

Ebből kifolyólag:

  • nagyon meleg, napsütéses napokon viselj kalapot, és lehetőleg keress árnyékot
  • mindig használj hővédőt, mely védi hajadat a napsütéstől és a hajformázó eszközök hőjétől is
  • amennyiben lehetséges, inkább hagyd el a hővel működő hajformázó eszközöket, de legalábbis állítsd a hajformázó készülékeket a legalacsonyabb hőfokozatra

Hajunknak az a legjobb, ha hagyjuk, hogy természetesen megszáradjon.

Minden hajmosásnál gondoskodjunk az optimális hajápolásról, válasszunk hajunk állagának és állapotának megfelelő hajápoló szereket, sampont, balzsamot, hajolajat stb.

Apropó: Szereted a napot, a homokot és a tengert? Nem csak a nap és a hő károsítja a hajat, hanem a sós víz is. Ezért nyaraláskor különösen fontos a haj megfelelő gondozása!

Természetesen az is nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk. Csak így lehet hidratált a hajunk, így őrzi meg rugalmasságát és egészséges fényét.

Sokan nem gondolnak rá, de az egészséges hajhoz is elengedhetetlen a megfelelő étrend. Minden olyan anyag, amely károsítja a szervezetet, (pl. az alkohol és a cigaretta) befolyásolja hajunk egészségi állapotát.

Hajunkra is igaz a mondás, miszerint a külsőd tükrözi a belsőd…

Vagyis amennyiben a tested egészséges, hozzájut a számára szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, valamint iszol is eleget, az meg fog látszódni a hajadon, és a jó hír, hogy még a bőrödön és a körmeiden is!