Hozzászólás ehhez Egyéb

Az őszülés

Az őszülés általában az emberi élet negyedik, ötödik évtizedében kezdődik, elsőként a halántékon és (férfiaknál) a szakállon jelenik meg. Az őszülés a férfiaknál általában korábban jelentkezik, mint a nőknél. A testszőrzet őszülése később kezdődik, a szemérem- és hónaljszőrzet őszül a legkésőbb. A melanin eltűnése fokozatos, ezért egymás mellett megtalálhatók a fehér- vagy szürke szálak és a saját hajszínünk is.

A korai őszülés dominánsan öröklődő tulajdonság, már a 20-as évek tájékán elkezdődik. A pantoténsav, ill. a para-amino-benzoesav hiánya okozhatja. Kiválthat még korai őszülést bizonyos betegség is (pl. tífusz, vörheny), amikor a festékanyagot termelő sejtek bénító hatás alatt állnak. Bekövetkezhet még idegbetegségek folytán (pl. agydaganat, epilepszia) vagy túlhajtott munka esetén, továbbá rendkívül erős testi vagy lelki megrázkódtatástól.

Mindez az idegrendszernek a haj természetes festékképződési folyamatára gyakorolt hatását bizonyítja.

Az őszüléssel együtt csökken a hajszál vastagsága, rugalmassága, szakítószilárdsága és nyújthatósága is. A velőállomány kiszélesedik. A hajszál kortexében a makrofibrilláris szerkezet fellazul, és benne kisebb-nagyobb folyadékkal telt hólyagocskák láthatók. A melanociták száma folyamatosan csökken, valamint a festékképződéshez szükséges enzim aktivitása is lecsökken. A festékpigmentek finomabbak és kisebbek lesznek.

Az ősz haj tehát egy bonyolult optikai jelenség, amely a kisebb pigmentszemcsékből, az alacsonyabb pigmentkoncentrációból, valamint a hajszálban levő hójagokból következik.

A szaknyelvben az őszülés foka alatt a pigmentált és a fehér hajszálak arányát értik. Pl. a 30%-os őszülési fok azt jelenti, hogy a hajszálak 30%-a fehér, 70%-a pigmentált.

Az őszülési fok helyes felismerése a sikeres hajfestés és színezés fontos előfeltétele.

Az ún. „hirtelen őszülés” jelenségét (amikor valaki egyetlen éjszaka alatt megőszül) a tudomány kétségbe vonja. Nem lehetséges, hogy a pigmentek hirtelen eltűnjenek a hajból. Sokkhatásra vagy más súlyos lelki trauma esetén azonban előfordulhat, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű pigmentált haj hullik ki, aminek a következményeként a megmaradó fehér hajmennyiség erősebb hangsúlyt kap.

Foltos és sávos őszülésről van szó, ha a hajas fejbőr valamely részén kör alakban vagy csíkban jelentkezik a folt. Többnyire helyi festékhiány (pl. leukoderma, vitiligo) következménye.

Jó hír az ősz hajúaknak, hogy jelenleg divatszín!

Sajnos azonban sokan tapasztalják, hogy az ősz haj nem szép fehér vagy ezüstös, hanem sokszor sárga. Erre a problémára is van már megoldás. Érdemes beszerezni hamvasító sampont, vagy hamvasító folyadékot. Rendszeres használatukkal megelőzhető és eltüntethető a sárgásodás.

https://fodraszkellektar.hu/hamvasito-samponok

https://fodraszkellektar.hu/hamvasito